04.03.2021

Вітаємо з 92-ю річницею з дня заснування театру!

     Наш театр – один з найстаріших професійних колективів України. Свою творчу діяльність він розпочав у 1929 році в місті Києві.

      5 березня за ініціативи культвідділу Київської обласної ради профспілок розпочав свою діяльність «прабатько» театру ім. В.Г. Магара – театр малих форм (ТЕМАФ). Гострі і актуальні за змістом, оригінальні за формою та наповнені енергетикою молодості – міні-вистави ТЕМАФу мали успіх у глядачів і схвальні відгуки в пресі. Проте, агітплакатна форма починала вичерпувати себе, і на другому році свого існування театр, який перейменували на Київський 2-й Робітничий пересувний, звернувся до більш серьозних робіт.
22 вересня 1937 року, у зв’язку із утворенням Житомирської області, театр, що проіснував дев’ять років як пересувний, розташовується в м.Житомирі.
Впродовж років становлення театр очолювали Юхим Лішанський, Микола Хороманський, Федір Гамалій. Кожен з цих майстрів доклав чималих зусиль для розвитку театру, але найбільший і найвагоміший внесок здійснив, безперечно, Володимир Герасимович Магар – незмінний керівник з 1936 по 1965 рік. Він організував потужний колектив митців і став основоположником героїко-романтичного напрямку, який і сьогодні залишається провідним у нашому театрі.
У страшні роки Другої світової війни актори театру давали вистави на Кавказі, у Грузії, Туркменістані, Узбекістані, Туркменії, Азербайджані, Дагестані, Північній Осетії.
У травні 1944 року, згідно з урядовою постановою, колектив театру назавжди був приписаний в Запоріжжі. Спочатку – на сцені літнього театру, потім – у Палаці культури ім. А.О. Жданова, що належав заводу «Комунар».
З червня 1945 року по квітень 1947-го трупа Запорізького театру працювала в м.Ужгороді, сприяючи створенню Закарпатського українського музично-драматичного театру. У 1953 році зросла красива будівля театру, яка стала справжнім надбанням архітектурної панорами міста (архітектор – С.Д.Фрідлін, інженер – Ю.В.Лущинський). В ході ремонтно-будівельних робіт розширили обслуговуючі приміщення та гримувальні, сцену осучаснили й обладнали рухомим колом, запроектували новий балкон у три яруси по периметру глядачевої зали, збільшили кількість поверхів. Нову сцену 30 січня 1953 року відкривала вистава «Загибель ескадри» О. Корнійчука у постановці В.Г. Магара.

Сьогодні   Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім В.Г.Магара, під керівництвом директора-художнього керівника, заслуженого працівника культури України Володимира Панькіна,  продовжує плідно працювати, його працівники роблять все можливе для забезпечення творчої діяльності закладу, надання культурних послуг запоріжцям і гостям міста та області. Наш театр – невід’ємна складова української національної культури.

Театр, крім організації основної діяльності, продовжує брати активну участь у всіх обласних заходах і забезпечує проведення важливих культурно-мистецьких акцій всеукраїнського і обласного рівнів, продовжуючи тримати високий художній рівень вистав, високопрофесійну та якісну постановочну культуру, формування репертуару на основі української та європейської драматургії, української музичної та вокальної культури
Продовжено роботу щодо культурного обслуговування пільгових категорій населення. Адміністрацією театру відпрацьовано систему співпраці щодо культурного обслуговування членів громадських організацій ветеранів праці, інвалідів та дітей. У театрі створено сприятливі умови та доступ для перегляду вистав людей із обмеженими фізичними можливостями. Театр продовжує роботу щодо культурного обслуговування жителів міст обласного значення і сільських районів.
На сьогодні трудовий колектив театру знаходиться в постійному пошуку нових творчих ідей, спрямовуючи свою діяльність на формування нового естетичного смаку глядачів в музичному, хореографічному, театральному мистецтві, забезпечивши потребу суспільства як в репертуарі українського класичного театру так і в нових сучасних театральних формах.
Вітаємо трудовий колектив та шанувальників з 92-річницею з дня заснування нашого театру! Подальших творчих успіхів і злетів, цікавого і насиченого театрального життя, продовження легендарної історії!..